img




BAHARATLAR HEM DAMAK TADIMIZA HEM DE SAĞLIĞIMIZA İYİ GELİYOR

Baharatsız bir hayat düşünülemez öyle değil mi? Her baharatın kendine has bir kişiliği, faydası ve keyfi var. Bu sayfada özellikle bazı baharatlardan bahsedip, faydalarını ön plana çıkaralım.

İŞTE LEZZETLİ BAHARATLARIMIZ VE FAYDALARI

KİMYON; kimyonun sinirleri uyarıcı, mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği vardır. Hazımsızlığa çok iyi geldiği için özellikle hazmı güç olan yiyeceklerde kullanılır. İştah açar, hazımsızlığı giderir, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, sinirleri yatıştırır, sinirsel baş dönmelerini keser, anne sütünü arttırır, yüksek tansiyonu düşürür, romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır. Yurdumuzda özellikle kıyma ile yapılmış köftelerde, et ürünleri, bazı kebaplarda, turşularda, lezzet verici olarak kullanılır.

KEKİK; açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermekte kullanılan bir baharatıdır. Akne tedavisinde temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür. Gırtlak ve bademcik iltihaplarında iyileştirici özelliği vardır. Dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara biçiminde kullanılmalıdır. İltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur. Bütün ızgara etlerde, değişik hamur yemekleri özellikle pizzalarda kullanılır.

KARABİBER; zeytinsi, meyvelerin taneleri yuvarlak, yaprakları kalıp biçiminde bir bitkidir. Dünyaca bütün yemeklerde kullanılan karabiberin tadını koruması için özellikle tüketileceği zaman öğütülüp kullanması tavsiye edilmektedir. Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur.

ANASON; anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir. İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Zeytinyağı, hardal, sirke ile yapılan soslarda, yeşil salatalarda, buğulamalarda, haşlamalarda, baharatlı ekmeklerde, kuru pasta, tuzlu kraker ve bisküvilerde kullanılır.

TARÇIN; defnegillerden bir ağacın kabuklarının soyularak rulo şeklinde kurutulmasıyla elde edilen tarçın çubuk veya toz şeklinde kullanılır. Tarçın ferahlık verir ve iştah açar, el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler, mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır, kan şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir. Genellikle sütlü tatlılarda, salep, boza ve pastalarda kullanılır.